Udalherria: Albiztur
Lekua: Albiztur
Hasiera: 2024/01/1
Amaiera: 2024/12/31
Ez dago oso argi babarrunaren jatorria zein den. Batzuk diotenez Ameriketatik ekarri zuten XVI. mendean, kolonizazioaren ondoren. Nolanahi ere badira hipotesiak Iberiar penintsulan lehendik ere ezagutzen zituztela esaten dutenak. Baina aldi luzea behar izan zen labore hori nekazariak onartu eta horren kontsumoa zabaldu zen arte "Euskal eltzekoa"ren oinarrizko egoskaria izatera heltzeko, hori iritsi aurretik erabiltzen ziren babak eta gaztainak alde batera utziz. Basomutilek eta "ikazkiñek" ez zuten hori egin, eta lanean ahitutako indarrak berreskuratzeko baba jaten jarraitu zuten, elikagai hobea zela esanez. Horrenbestez, labore horrek ez zuen garrantzi handiegirik izan gure herrian XVIII. mendearen amaierara arte eta XIX. hasierara arte. Orduan, gure nekazaritzaren pizkundearekin, hamarraldi luzeetan izan duen garrantzizko leku hori irabazten hasi zen babarruna. Laborantza hori nabarmen zabaldu eta Gipuzkoako etxe gehienetan nahitaezko otordu izatera heldu zen XX. mendearen erdialdera arte. Adibide moduan, 1914an, garai hartan jasotako estatistika-datuen arabera Gipuzkoan izandako Babarrun ekoizpena 4 milioi kg. ingurukoa izan zen guztira, gaur egun, harrigarria bada ere, kopuru haren hamarren batera bakarrik iritsiko gara.
Mende honen erditik aurrera hasi zen Babarrunaren beherakada nabarmena, hala ekoizpenean nola kontsumoan. Mende erdialde inguruko beherakada horren arrazoiak honakoak izan ziren: elikadura alorrean ohiturak aldatzea gure dietan produktu berriak sartzeagatik, maila ekonomiko hobea lortzea, nekazaritzan esku-lanak behera egitea eta industriak izandako garapena, azken honek ordu arte nekazaritzarako erabilitako lurrak bereganatu zituen. Azken hamarraldi honetan, ordea, elikadura alorreko joera berrien arabera dietan egoskariak sartzea komeni da oso elikagarriak direlako. Babarruna proteinetan aberatsenetakoa da landare jatorriko elikagaien artean. Karbono hidratoak ugari ditu eta baita zuntza ere, horiez gain asko dira dituen mineralak eta bitaminak ere, B mailakoak bereziki.
Elikadura alorreko adituen aurkikuntza horri esker, eta Euskal Herrian ohiko eran ekoiztutako produktu naturalen kontsumitzaileak horretan ibili direlako, sartu da babarruna berriro gure dietan eta pixkanaka-pixkanaka horren kontsumoa gehitzen hasi da.
Albizturko Jatetxeak: